Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Usein kysyttyä tai kuultua

Voiko yrteistä olla haittaa hevosille?

Sellaiset yrtit joita hevoset syövät luonnossakin vapaasti, kuten voikukka, siankärsämö, koivunlehti jne. on hyvin turvallisia syöttää, eikä niiden kohtuullinen syöttäminen ole hevosen terveydelle haitaksi - päinvastoin.

Voiko syöttää erilaisia yrttejä yhtä aikaa, olen kuullut että vain 3-4 yrttiä korkeintaa saa olla sekoituksessa?

Hevoset kasvissyöjinä omaavat pitkän suoliston ja hitaan ruuansulatuksen, ja siksi erilaisten yrttien vaikutus tapahtuu suoliston eri osissa ja eri aikaan. Juuret vaikuttavat hitaammin kuin kukat tai marjat, sen tähden yrttien syöttäminen on hitaasti vaikuttava ja lempeä tapa hoitaa hevostasi. Jos teet erilaisista yrteistä hauduttamalla teetä, niin silloin yrttien vaikutus on tehokasta ja nopeaa, ja silloin pitää olla tarkka mitä kaikkia yrttejä antaa yhtä aikaa, koska niiden vaikutuksetkin tulevat silloin yhtä aikaa.

Jos niin olisi, että vain alle 5 yrttiä saa syöttää kerrallaan, niin miten luulet että hevoset sitten voivat olla luonnonlaitumilla, joilla kymmeniä erilaisia yrttejä kasvaa vierivieressä. Alle 5 minuuttia ojanpientareella ruokaileva hevonen syö helposti yli kymmentä erilaista yrttilajiketta yhtä aikaa. Täällä Unkarissa hevosmiehet sanovat, että hyvässä hevosen heinässä tulee olla vähintään 30 erilaista heinä- / niittykasvilajia.

Olen syöttänyt yrttejä 2 viikkoa, enkä huomaa mitään vaikutusta?

Yrttien vaikutus ja toiminta perustuu elimistön aineenvaihdunnan aktivointiin ja eri elimien toiminnan tehostamiseen. Jos hevostasi kuormittaa suuret kuona-aine ja myrkkymäärät, niin kestää aikansa, ennen kuin hevosesi elintoiminnot ovat päässeet takaisin aktiiviseen ja tasapainoiseen tilaan. Koska elimistö koostuu soluista, joiden elinvoima on suoraan verrannollinen hevosesi elinvoimaan, niin solujen uusiutumissyklit vaihtelevat ja siksi myös tulokset näkyvät vasta viiveellä. Kuitenkin jo 3 kk kuluttua tulisi näkyä selkeää muutosta, jos niin ei ole, niin yrtit ovat silloin valittu väärin ja tulisi tarkistaa tilanne uudelleen.

Hevoselleni tulee patteja yrteistä, onkohan se allerginen niille?

Allerginen reaktio on useimmiten turvotusta ja kutinaa, erityisesti suun limakalvoilla tai silmissä ja se on aika harvinaista hevosille. Erilaiset patit vartalolla, ruvet, rivit, paisumat iholla jne. ovat merkki siitä, että elimistö on aktivoitunut ajamaan kuona-aineita ulos, MUTTA nuo kuona-aineet poistuvat vain väärää tietä - ihon kautta! Luonnolliset poistumisreitit kun ovat virtsan ja lannan mukana, mutta jos maksa tai munuaiset ovat tukossa, niin nuo reitit eivät silloin toimi oikein - tai kuona-aineita on vain niin paljon että myös elimistön "varaulosjärjestelmä" eli ihon kautta - on otettu käyttöön. 

Ei hevoset mitään rikkaruohoja tai yrttejä tarvi - heinä on hevosen ruokaa!

Tämän möläytyksen suustaan päästänyt ei todennäköisesti ymmärrä minkälaista tulisi olla hevosen heinän ja mitä sana yrtti tarkoittaa. Ei kait kukaan väitä, että hevosen ravinnon tulisi olla VAIN rikkaruohoja tai juuria tai marjoja tai kukkia tai puunkuoria, mutta hevosen elämä ilman niitä, on luonnotonta. Vanhat hevosmiehet tietävät, että hevosen heinä tulisi olla lajirikasta ja sisältää erilaisia kasveja kunnon riittävän lehtevän ja kortisen heinän lisäksi. Sopiva suhde lienee 6-8 % sekalaisia luonnonkasveja ja loput laadukasta heinää.

Jokainen hevosen omistaja kyllä on todennut, miten hevoset keväällä himoitsee erilaisia tuoreita kasveja, kukkia ja lehtien silmuja, jopa juuria ja puiden kuoria. Hevosten elimistö suorastaa huutaa apua pitkän talven ja yksipuolisen ravinnon jälkeen. Jopa laadukas heinä voi jäädä koskematta, ja hevonen vain kaivaa juuria tai rikkakasvien oraita savisesta maasta. Kenenkään on turha silloin tulla väittämään, ettei hevonen tietäisi mitä on tekemässä, se aivan varmasti haluaa hoitaa omaa terveyttään, jos vaan saa siihen mahdollisuuden. Mutta miksi päästää tilanne niin pitkälle että hevoset suorastaan ahmivat hiekkaa ja savea ja juuria keväällä, kun sen voi ennaltaehkäistä, syöttämällä hevoselle pieni määrä terveyttä hoitavia yrttejä päivittäin, läpi talven.

Näillä erilaisilla kasveilla on suuri merkitys hevosen aineenvaihdunnalle, maksan tehokkaalle toiminnalle, munuaisten toimintakyvylle, ruuansulatusnesteiden erittymiselle, suoliston bakteerikannalle, hermoston hyvinvoinnille jne. eli kaikille elintoiminnoille, joita yhteisnimityksellä voidaan kutsua hyvinvoinniksi ja vastustuskyvyksi.

Yrteistä ei tiedä, mitä ne sisältää, mistä ne on poimittu, ja onko ne dopingaineita!

Yrttejä kyllä kasvatetaan eli viljellään, niitä tuotetaan maailmassa tuhansia tonneja, niitä tutkitaan niin lääketehtaissa kuin elintarvikelaboratorioissa. Yrttien käytön laajuus on yllättävän suuri, kun mennään Suomen rajojen ulkopuolelle. Meille myyntiin tulevat yrtit ovat kaikki tutkittuja, niiden alkuperä on tiedossa, ja niitä käyttävät niin lääketehtaat kuin elintarviketeollisuus.

Dopingaine lainsäädäntö ja kiellot perustuu suorituskyvyn parantamiseen kiellettyjen aineiden avulla. Onko suorituskyvyn parantaminen sama kuin kivun poisto vai onko lisäenergian syöttäminen sama kuin suorituskyvyn parantaminen. Onko hevosesi todellakin kilpailukuntoinen, oletko hevostasi kohtaan rehellinen, jos sen suorituskykyä pitää kipulääkkeillä tai mieltä turruttavilla aineilla ruokkia.  

Tämä dopingaine kysymys on hyvin laaja ja kuuma aihe, ja säännökset muuttuvat koko ajan, siksi jokaisen tulee itse ottaa selvää, mikä on ajankohtainen varoaika millekin lääkeaineelle tai ravinnolle. Aivan kuin kahvi tai suklaa saattaa antaa positiivisen tuloksen, niin tulee suhtautua varauksella lääkkeenomaisesti vaikuttaviin rohdosyrtteihin. Mutta perinteiset laidun- ja niittykasvit eivät luulisi olevan tuolla kiellettyjen listalla, koska silloinhan hevosen luonnolliset elinolosuhteet olisivat myös kielletty. 4 vrk on suositus, jos et ole varma, onko kasvi turvallinen vai doping.

Hevoseni sai yrttejä, ja paheni parin päivän ajan, mutta sitten alkoi helpottaa nopeasti. Mistä tämä johtui?

On totta, että yrttien käyttö saattaa alussa voimistaa oireita, kun kuiva yskä tai hengitystievaiva saattaa muuttua rohisevaksi hengitykseksi ja lima alkaa tulla ulos. Tämä juuri siksi, että sitkeässä ollut lima alkaa irrota ja oireet hetkellisesti kuulostaa pahemmalta. Myös suolisto voi reagoida ja lannan koostumus hetkellisesti löystyä, jos elimistö aktivoituu ajamaan ulos haitallisia myrkkyjä jotka ovat olleet varastoituneena maksaan. Ihon voimakas hilseily on myös yksi tavallinen reaktio ja voi hetkellisesti tehdä hevosen ulkonäön kaikkea muuta kuin terveeksi ja elinvoimaiseksi. :)

Mitä tarkoittaa puhdistusreaktio?

Lähes kaikki yrtit vaikuttavat puhdistavasti jollakin osa-alueella aktivoimalla aineenvaihduntaa, joka saa aikaan solujen nopeampaa uusiutumista ja kuona-aineiden nopeampaa poistumista. Mitä enemmän kuona-aineita on ja mitä voimakkaammin elimistö aktivoituu, niin sitä suurempi riski on myös voimakkaisiin puhdistusreaktioihin. Useimmiten ne ovat ohimeneviä, mutta voivat olla niin rajuja ja kiusallisia, että hevosen olo on tuskainen. Siksi jos puhdistusreaktioita ilmenee, niin tarvittaessa pienennä annosta tai anna yrttejä vain joka toinen tai joka kolmas päivä; kuurin keskeyttäminen ei ole aina järkevää, koska silloin hevosesi jää kärsimään edelleen kaikista elimistöä tukkivista myrkyistä. Tyypillisiä puhdistusreaktioita ovat: hetkellinen ripuli, yllättävä räänerittyminen ja yskiminen (räkä aivan valkoista, kokkareista tai liimamaista), hilseily, voimakas virtsan haju ja runsas virtsaaminen, lannan paha haju, hien paha haju ja hiki saattaa olla harmaata ja limamaista; myös ruvet ja nokkosrokkomaiset paisumat, sekä hevosen muutaman päivän mittainen väsynyt ja voimaton olo kuuluu puhdistumisen aiheuttamaan kriisiin.