Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

 

Mitä tulee ymmärtää, kun käyttää yrttejä

 

Ymmärtääksesi yrttien merkityksen hyvinvointiin ja vaivojen hoidossa, tulee sinun ymmärtää myös miten elimistön fysiologia toimii tai tulisi toimia. Tehostamalla elimistösi toimintaa yrttien avulla, autat elimistöäsi parempaan aineenvaihduntaan, saat lisää vastustuskykyä ja energisemmän olon.

Mutta muista, hetkessä ei tapahdu mitään suuria muutoksia, sillä uusiutuvilla soluilla on oma syklinsä. Pitkäjännitteisyys tuo tulosta, ja yleensä 3:ssa kuukaudessa havaitset jo selkeitä tuloksia.

Siinä missä moderni länsilääketiede keskittyy ilmaantuneeseen oireeseen, sen aiheuttamaan kipuun ja kivun nopeaan lievitykseen, niin holistinen hoitomenetelmä lähtee pohtimaan oireen taustoja, historiaa ja tapahtumaketjuja, joilla saattaa olla merkitystä ilmentyneen vaivan ja oireen syntyyn. Hoitomenetelmät valitaan siten myös sen mukaan. Tarkoituksena on kuitenkin kohottaa immuniteettitasoa ja saada aktivoitua elimistön oma selviytymismekanismi toimimaan täydellä teholla. Jokaisessa elävässä, niin ihmisessä, eläimessä kuin kasvissakin on oma energia, elämää yllä pitävä voima, jonka hetkellinen hiipuminen tai elimistön tasapainon häiriötila saattaa altistaa ulkoisille “hyökkäyksille” jotka uhkaavat terveyttä. Tämän elämää ylläpitävän voiman vahvistamien, niin fysiologisesti kuin emotionaalisesti on parasta ennaltaehkäisevää hoitoa.

 Yrttejä ei tule käyttää kemiallisten lääkkeiden tavoin, eivätkä ne ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin määräämiä lääkkeitä. Yrttien parhaat ominaisuudet tulevat esiin, kun ne valitaan vahvistamaan ja tukemaan elimistön omaa toimintaa, joka on syystä tai toisesta häiriintynyt sekä ylläpitämään aktiivista puhdistautumista.

 

 

Näin valmistat yrttiteen

bigstock-tea-pot-with-glass-tea-cup-and-47736523.jpg     Hauduttaminen

Kaada kiehautettu vesi yrttien päälle ja anna hautua 15 minuuttia kannen alla. Kannen käyttö on tärkeää, jotta yrttien tärkeät vaikuttavat eteeriset öljyt ja aromit eivät haihtuisi haudutuksen aikana. Tätä haudutustapaa käytetään kukkien, lehtien ja kasvien vihreiden osien yrttiteeksi valmistamiseen. Perusohje: lisää 1-2 tl (5-10 ml) yrttejä per teekupillinen (2,5 dl) kiehautettua vettä.

 

Keittäminen

 Kun valmistat yrttiteetä juurista tai puiden kuorista, niin keitä yrttejä hiljalleen miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia kannen alla, välillä rauhallisesti / varovasti hämmentäen. Perusohje 1 tl (5 ml) karkeaksi rouhittua kuorta tai juurta per 2,5 dl vettä

 Vahva yrttitee akuuttien vaivojen hoitoon

 Valmista kaksinkertaisella haudutus tai keittoajalla, jonka jälkeen yrtit vielä puristetaan tarkkaan ja tee siivilöidään. Annostus riippuu käytetyistä yrteistä, mutta perussääntönä 1 rkl (15 ml) yrttejä per 2,5 dl vettä jolloin valmista yrttiteetä tulisi haudutuksen/keittämisen jälkeen olla jäljellä reilu 1½ dl. Tätä vahvaa yrttiteetä nautitaan 4 tunnin välein 2-3 rkl laimennettuna samalla määrällä puhdasta vettä. Säilytä jääkaapissa! Säilyy kylmässä noin 4 vrk.

 

 Näin lasket yrttien annostuksen lemmikeille ja kotieläimille

 

Yrtit ovat erinomaisia myös lemmikkien sekä kotieläinten hoidossa.

 Tätä ohjeistusta voit pitää perustana, mutta määrät ovat siis ohjeelliset. Yrtistä ja eläimen koosta sekä herkkyydestä riippuen voit joutua muuttamaan annostusta.

Yrttiteen valmistuksessa käytettävien yrttien määrä riippuu siis yrtistä ja sen osasta. Perussääntönä ihmisille voidaan pitää tuota 1-2 tl yrttiä per 2,5 dl kuumaa vettä ja siitä muuteltuna eläimille alla olevien ohjeiden mukaan. Haudutusaika vaikuttaa oleellisesti yrttiteen voimakkuuteen. Yleisesti kukat ja lehdet ovat voimakkaampia kuin kasvin varret, kuoret tai juuret ja siksi niille riittää usein lyhyempi haudutusaika kuin “koko yrtille”. Puiden kuoret sekä yrttien juuret ovat kovia ja siksi ne tulisi keittää.

 

Koirat:

*

 Yrttien määrä jakautuu suhteessa ihmisen annokseen, painon mukaan. Esim. 80 kg koiralle annetaan sama annostus kuin aikuiselle ihmiselle. 40 kg koiralle puoli annosta, 20 kg koiralle ¼ osa ja 10 kg koiralle 1/8 osa aikuisen annoksesta. Koirien nopeasti toimiva suolisto ei sulata yrttejä hyvin, siksi valmistettu tee tai keite, siivilöitynä ja sekoitettuna ruokaan toimii koirille parhaiten.    Moni koira rakastaa yrttiteetä, kuten kamomillateetä myös kylmänä juomana.

 

Kissat:

*

1/8 osa - ¼ osa aikuisen ihmisen annoksesta. Kissojen suolisto ei sulata yrttejä, siksi valmistettu tee tai keite, siivilöitynä ja sekoitettuna ruokaan toimii kissoille parhaiten.

 

Hevoset:

*

8 - 16 kertainen annos riippuen yrtistä sekä eläimen painosta. Hevosille voi antaa yrtit myös ilman haudutusta, mutta jos tarvitset nopeaa apua, niin haudutus edesauttaa vaikuttavien aineiden imeytymistä. Keitteen voi antaa hevosille yrtteineen ilman siivilöintiä, ruokaan sekoitettuna.

*

Hevosten hoidossa tulee myös ottaa huomioon hevosen hidas ruoansulatus. Ravinto viipyy hevosen suolistossa 3 vrk, joka tarkoittaa, että vaikuttavien aineiden määrä lisääntyy elimistössä 3 ensimmäisen vuorokauden ajan.

*

Haudutetuista yrteistä saadaan nopea vaikutus ja siksi en suosittele hauduttamaan yrttisekoituksia, joissa paljon erilaisia yrttejä, lukuun ottamatta yskään tai hengitystievaivoihin tarkoitettuja yrttejä.

bigstock-teatime--horse-is-smelling-a--47700187.jpg

Jos syötät yrttejä sellaisenaan, niin silloin useamman yrtin sekoitus, jossa kukkia, lehtiä ja juuria sekaisin, ei tuota hevoselle juurikaan ongelmia - tämä siksi, että yrtit sulavat eri nopeudella ja vaikuttavat siksi eri osasta suolistoa ja eri aikoihin.

*

Tulee myös muistaa, että luonnossa hevoset syövät kymmeniä erilaisia kasveja, kukkia, heiniä, lehtiä, puunkuoria jne. saman päivän aikana.

 

 Lampaat:

 *

1½ - 2 kertainen aikuisen ihmisen annos. Lampaille voi antaa yrtit ilman haudutusta, mutta jos tarvitset nopeaa apua niin haudutus edesauttaa vaikuttavien aineiden imeytymistä. Keitteen voi antaa yrtteineen ilman siivilöintiä, ruokaan sekoitettuna.

  

Vuohet:

 *

2 - 2½ kertainen aikuisen ihmisen annos. Vuohille voi antaa yrtit ilman haudutusta, mutta jos tarvitset nopeaa apua niin haudutus edesauttaa vaikuttavien aineiden imeytymistä. Keitteen voi antaa yrtteineen ilman siivilöintiä, ruokaan sekoitettuna.

 

Lehmät:

*

12 - 24 kertainen annos, riippuen yrtistä sekä eläimen painosta. Lehmille voi antaa yrtit ilman haudutusta, mutta jos tarvitset nopeaa apua niin haudutus edesauttaa vaikuttavien aineiden imeytymistä. Keitteen voi antaa yrtteineen ilman siivilöintiä, ruokaan sekoitettuna.

 

Siat:

 *

1 - 3 kertainen aikuisen ihmisen annoksesta. Minipossuille ½ aikuisen ihmisen annosta. Sikojen suolisto toimii nopeasti, siksi ainakin minipossuille niistä tulisi keittää teetä tai haudetta. Keitteen voi antaa yrtteineen ilman siivilöintiä, ruokaan sekoitettuna.

 

tekstiin_kuva Ohjeellisia annoksia voi joutua muuttamaan, jotta haluttu tulos saavutettaisiin. On virheellistä kuvitella, että yrttien annostus olisi absoluuttinen, sillä yrttien tehoon vaikuttaa elimistön aineenvaihdunnan tehokkuus / hitaus, yrttien laatu sekä yrttien ikä. Yrttien käytöstä eläinten hoidossa on vähemmän tietoa tarjolla kuin ihmisten hoidossa. Mainitut ohjeet perustuvat siis perinnetietoon ja kokemuksiin.

 Akuutissa vaivassa annos voidaan joutua antamaan useammin, jotta hoitojakso saataisiin tehokkaaksi ja jotta vaiva ei pitkittyisi turhaan. Hyvänä perusohjeena rajuissa akuuteissa vaivoissa voidaan pitää, että jokaista sairastettua päivää kohden elimistön täydellinen toipuminen vie 2-3 kertaa saman ajan ennen kuin voidaan ajatella esimerkiksi rasitusta kilpailu- ja valmennusmielessä. Siis esim. viikon kestänyt kuumeinen flunssa vie kilpahevosen elimistöltä vähintään 2 viikkoa palautua täyteen valmennus- ja kilpailukuntoon.

 Hoidettaessa kroonista tai pitkittynyttä vaivaa aloita mieluummin pienellä annoksella ja varaudu pitkään kuuriin; saat aikaan paremman lopputuloksen. Kroonisissa vaivoissa toipuminen voi kestää todella pitkään ja esim. yli 2 vuotta jatkunut vatsan toimintahäiriö vie helposti ½ vuotta palautuakseen normaaliksi. Vuosia kestänyt “kesäihottuma” vaatii hoitoa ympäri vuoden ja vaikka apua saisitkin jo heti ensimmäisenä kesänä, selkeitä tuloksia alkaa näkyä vasta toisena vuotena hoidon aloittamisesta.

 On järjenvastaista yrittää puhdistaa elimistöä ja aktivoida aineenvaihduntaa rajulla ja lyhyellä kuurilla, jos kuona-aineita on ehtinyt kertymään elimistöön paljon vuosien ajan. Nopea puhdistusyritys johtaa vain rajuihin puhdistusreaktioihin ja aikaan saa niin huonoa oloa kuin monenlaisia epämiellyttäviä sivuoireita, jonka vuoksi usein hoito joudutaan keskeyttämään.

 

Kuinka usein

 Yrttiteen käyttö ennaltaehkäisevänä hoitona tarkoittaa teen nauttimista kerran tai kaksi päivässä ja vähintään muutamana peräkkäisenä päivänä viikossa tai mielellään 3 viikon kuureissa, jonka jälkeen viikon tauko. Sama pätee myös eläinten hoidossa.

 Akuuteissa hoidoissa tulisi vahvaa yrttiteetä nauttia 4 tunnin välein joko pieniä määriä lusikalla tai sopivaa laimennosta kupillinen. Sama pätee myös eläinten hoidossa.

 Kroonisten vaivojen hoidossa suositus olisi nauttia mietoa yrttiteetä 2-3 kertaa päivässä, riippuen yrteistä sekä vaivasta. Sama pätee myös eläinten hoidossa.

 

Kuinka pitkään

 

Suositeltavaa olisi, että yrttikuuria jatketaan niin kauan, että toipuminen olisi täydellistä ja haluttu tulos olisi saavutettu. Jos hoitojakso tuntuu pitkittyvän, voidaan yrttejä välillä vaihdella. Monilla eri yrteillä on samanlaisia vaikutuksia, vaikka vaikuttava aine olisi eri tai vaikka ovat aivan eri kasveja.

 Yrttikuurin tai hoidon pituus riippuu vaivasta, mutta jos kyse on akuutista alle viikon kestäneestä vaivasta (eläimillä myös alle kuukauden kestäneestä) ja jos toipumisen merkkejä ei ole havaittavissa jo viikon sisällä yrttien aloittamisesta, niin todennäköisesti valitut yrtit eivät toimi riittävän tehokkaasti ja tilanne kannattaa pohtia uudelleen niin yrttien valinnan kuin annostuksen osalta.

 Jos kyseessä on pitkäaikainen (krooninen) vaiva tai jopa “pysyväksi muodostunut olotila” niin yrttien vaikutus saattaa ottaa jopa 1-2 kk ennen kuin yhtään toipumista alkaa näkyä. Siksi on tärkeää hoidon pitkäjännitteisyys sekä jatkuvuus.

 Toiset yrttiasiantuntijat suosittelevat antamaan yrttejä kuureina, joko 3 viikon jaksoissa, välillä pitäen viikon tauko; tai lyhyissä 5 päivän jaksoissa ja 2 päivän tauko. Tämä voi olla joissakin tapauksissa hyväksi, mutta mielestäni paras tulos on saavutettu jos kroonisia vaivoja on hoidettu ilman taukoa riittävän pitkä jakso, jotta on saatu selkeää toipumista aikaiseksi. Sitten jatkettu yrttejä vaihdellen lyhyempinä kuureina, välillä lyhyitä taukoja pitäen, kunnes toipuminen on ollut täydellistä.

 Toipumisenkin jälkeen olisi hyvin tärkeää, että elimistön aineenvaihduntaa pidetään yllä säännöllisillä puhdistavilla ja stimuloivilla yrttiteekuureilla tai päivittäisellä kupillisella lempeämpää yrttiteetä.

 Yrttien käytössä ei voida ajatella samalla lailla kuin kemiallisten lääkkeiden käytössä, jossa lääkekuuri on usein määrätyn pituinen ja suositellaan aina käyttämään loppuun ja sitten lääkkeen käyttö lopetetaan. Yrttien käyttö ei ole sama asia, kuin yksittäisen kemikaalin aggressiivinen “täsmälääkitys” jolla saattaa olla myös haitallisia sivuvaikutuksia tai jonka pitkäaikainen käyttö saattaa olla jopa terveysriski. Yrttien käyttö perustuu elimistön omien toipumismekanismien käynnistämiseen ja elämää ja elinvoimaa ylläpitävien elimien aktivoimiseen. Yrtit ovat monien luonnollisten yhdisteiden kombinaatioita, joiden vaikutus on elimistölle useimmiten lempeä ja aiheuttaa harvoin sivuvaikutuksia.

 

Yrttitee voi olla toonikumi eli toimia yleisvointia vahvistavasti tai stimulantti eli toimia elintoimintoja kiihdyttävästi. Yrttien kemialliset yhdisteet toimivat eräänlaisena boosterina elimistölle eli käynnistävät mahdollisen laiskistuneen aineenvaihdunnan ja avaavat poistumisreittejä kuona-aineille.

 

bigstock-dandelion-19928021.jpg

 

Suurimpia virheitä tehdään siinä, että toipumisen jälkeen lopetetaan kaikki yrtit ja “jäädään laakereille lepäämään”, jolloin palataan pikkuhiljaa entiseen ja ongelmat eli kuona-aineet alkavat kasaantua uudelleen. Tulee niin kutsuttu jojo ilmiö. Silloin hoidon aloittaminen on vaikeampaa, kun joudutaan aloittamaan uudelleen “alusta” ja tuloksiin päästään ehkä huonommin, kuin että terveyttä, aktiivista aineenvaihduntaa sekä hyvää oloa olisi ylläpidetty edes 3-4 peräkkäisenä päivänä viikoittain annetuilla yrteillä / yrttiteellä.

 

Tottunut yrttien käyttäjä huomaa pian itselleen ja lemmikilleen sopivan annoksen sekä rytmin, jolla toivottuun tulokseen päästään ja ylläpidetään. Ei pidä pelätä muuttaa yrttien annostusta, jos haluttua tulosta ei saavuteta. Samoin, jos yrttien käytön aikana eläimen reaktioissa tai olossa tapahtuu ei toivottua muutosta, niin yrttien annosta tulisi välittömästi pienentää tai jopa kokonaan keskeyttää. Yrttiannoksen voi puolittaa jos sen aikaansaama tila vaikuttaa epämiellyttävältä. Jos taas vaikutus on heikko tai riittämätön, voi annosta lisätä 10 - 20 % / päivä, tarvittaessa asteittain 5 päivässä jopa kaksinkertaiseksi.

 

Missä muodossa

 

Yrttejä voidaan käyttää joko sisäisesti tai ulkoisesti riippuen tarpeesta.

 Sisäisesti sellaisenaan yrtit sopivat erinomaisesti kasvissyöjille, kuten esim. hevosille, lampaille, vuohille ja lehmille; yrttien vaikutusta voidaan nopeuttaa jos ne annetaan haudutettuina tai teeksi keitettynä, mutta kavio- ja sorkkaeläimille voidaan keite antaa ilman siivilöintiä yrtteineen. Koirille ja kissoille annostus mieluiten teeksi haudutettuna ja muutamia lusikallisia keitettä ruokaan sekoitettuna, tai anna yrtit uutettuna joko öljyyn tai joskus jopa alkoholiin uutettuja tippoja vedellä laimennettuna.

 Ulkoisesti yrttejä voidaan käyttää joko öljyyn tai alkoholiin uutettuna, valmistettuna voiteeksi tai haudutettuna teenä hauteeksi, huuhteluun tai pesuun. Käyttömuotoja on paljon ja ohjeita löytyy monista alan kirjoista sekä netistä. Kannustan toki myös kokeneempia yrttien käyttäjiä rohkeasti kokeilemaan omia sekoituksia. Tärkeää on kuitenkin yrttien tuntemus, sekä hoidettavan vaivan tuntemus ja hoidettavan eläimen tilan tai itsehoidossa oman tilan tunnistaminen. Yrttien käyttäminen eläimille vaatii eläimen olemuksen sekä terveydentilan päivittäistä tarkkailua.

 

Yrtit hyväksi tavaksi ja päivittäiseen käyttöön

bigstock-tea-with-thyme-48432245.jpg

 

Olet varmaan tietoinen, että monissa maissa erilaisten teelaatujen juonti on päivittäistä. Ruuansulatukseen inkivääriä tai siankärsämöä, kuumalla ilmalla minttua ja sitrushedelmäteetä, kipuihin kamomilla- tai laventeliteetä, unettomuuteen ja ahdistukseen kauranversoa, sitruunamelissaa, lehmusta tai mäkikuismaa jne. Mutta oletko tietoinen, että monet mausteyrtit ovat myös hyvin terveellisiä sekä elimistöä aktivoivia. Erilaiset pippurit tehostavat ruuansulatusta, mutta myös lievittävät kipuja; salvia vähentää liiallista hikoilua ja aktivoi maksan toimintaa; rosmariini puhdistaa niveliä; timjami tuhoaa hiiva- ja sieni-infektioita; meirami, oregano, iisoppi, mintut ja anis auttavat yskään mutta ovat myös ruuansulatukselle erinomaisia; fenkoli ja mintut helpottaa vatsanväänteitä ja auttaa ilmavaivoissa; kaneli puhdistaa suolistoa, virkistää oloa sekä tappaa bakteereja ja hiivaa… lista voisi jatkaa vaikka kuinka, sillä lähes kaikilla mausteilla on aineenvaihduntaa aktivoiva ja siten myös terveyttä ylläpitävä vaikutus. Tämä on suorassa yhteydessä eri maiden ruokakulttuuriin ja maan väestön terveyteen. Siksi niissä maissa joissa ruokaa maustetaan runsaasti sekä lisäksi vielä nautitaan paljon yrttiteetä, on vähemmän liikalihavuutta, aineenvaihdunta ongelmia sekä sen mukanaan tuomia sairauksia. Samoin kuin niissä maissa, jossa juurekset ja hedelmät ovat päivittäistä ravintoa ja eläinkunnan proteiineja syödään vähän tai harvoin.

 

****

 

Huomioi!

 

Allergiset reaktiot ja puhdistusreaktiot ovat aina mahdollisia.