Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Lue tämä, ennen kuin alat käyttämään yrttejä

Näillä sivuilla annettujen ohjeiden ja tietojen ei ole tarkoitus korvata lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen antamia ohjeita tai lääkkeitä. Ei ole suositeltavaa tehdä omia diagnooseja sivuston sisältämän tekstin perusteella. Jos tunnistat sairauteen liittyvää oireilua, niin ota yhteys lääkäriin.

Vaikka yrtit ovat luonnollisia aineita, se ei tarkoita, että niitä voidaan käyttää huolettomasti. Yrtti voi olla myös kuin vahva lääke, ja yliannosteltuna myös vaarallinen. Ennen kuin käytät tai valmistat itse mitään yrttiteetä, niin varmista, että tiedät miten se vaikuttaa, miten sitä käytetään ja millaisia mahdollisia sivuvaikutuksia saattaa esiintyä. Älä ylitä suositeltua annosta. Varmista lääkäriltäsi, että yrtti ei ole ristiriidassa käyttämiesi lääkkeiden kanssa, eikä yhteiskäytöstä ole riskiä terveydelle ja että yrttien käyttö ei pahenna jo tiedossa olevaa sairautta. Lääkkeiden yhteiskäyttö yrttien kanssa voi johtaa allergiseen reaktioon tai jopa myrkytykseen. Jos yrttien käytöstä aiheutuu yliherkkyys- tai allerginen reaktio, niin lopeta yrttien käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin.

Noin 1% kaikista kasveista on tappavan myrkyllisiä. Siksi ei suositella, että ihmiset keräävät itse yrttejä, elleivät ole ammattitaitoisia botanisteja. Kasveilla voi olla paljon lajikkeita, joiden yhdennäköisyys on riski, sillä sama kasvi voi olla sekä rohdoskasvi että myrkkykasvi, riippuen lajikkeesta tai kasvin osasta. Huomioi, että kasvien eri osat toimivat erilailla, siksi saman kasvien marjat tai kukat saattavat olla myrkyllisiä, vaikka juuri olisikin hyödyllinen.

Raskaana olevien ei tulisi käyttää yrttejä, kuin ainoastaan asiantuntevan lääkärin tai kätilön ohjeiden mukaan. Raskaana oleville turvallisena pidetty yrtti on vadelmanlehti.

Vanhempien tulisi aina tarkistaa pätevän terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa yrttien sopivuus, ennen kuin antaa yrttiteetä lapsille.

Tällä sivustolla olevat tiedot ovat ohjeellisia, ja niitä voidaan käyttää vertailukohtana, mutta ei diagnoosin perusteena tai hoidon perusteena. Yrttitiedot ja ohjeet voi toimia oppaana, mutta vain yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa tai lääkärin valvonnassa.

Annos tekee myrkyn, eli liian suret annokset voivat olla hengenvaarallisia, vaikka tuote muuten olisikin turvallinen. Kaikki lääkkeet, mausteet, yrtit, rohdokset, ravintolisät, vitamiinit ym. aiheuttavat elimistössä jonkin asteisen reaktion; jos reaktio on toivottu, niin hyvä, jos ei toivottu, niin silloin valmistetta tai annosta on muutettava. Jopa puhdas vesi aiheuttaa reaktion elimistön nestetasapainossa sekä kemiassa, ja jopa liiallinen veden nauttiminen on hengenvaarallista.

Jotkut ihmiset ajattelevat, että yrttitee on hyväksi ja turvallinen, koska se on luonnollinen tuote. Tämä ajatus ei ole vain typerä, vaan myös vaarallinen. Jokainen tietää, että hyvin monet nykyajan lääkkeet peräisin yrteistä, kuten aspiriini, joka on alun perin ollut pajunkuoriteetä. Yrttien sisältämät lääkinnälliset ominaisuudet voivat olla verrattavissa kemiallisesti valmistettuun lääkkeeseen, mutta yrttien sivuvaikutukset ovat usein lievemmät, yrttien sisältämän vaikuttavan aineen pitoisuus epätarkka ja annostelu siksi vaikeaa. Siksi käyttämiesi yrttien sisältämät vaikuttavat ainesosat tulisi tuntea ja tarkistettava, että niillä ei ole ei-toivottuja yhteisvaikutuksia käyttämiesi käsikauppa- tai reseptilääkkeiden kanssa.  Joskus umpimähkään valittu yrttitee yhdessä eri lääkeaineiden kanssa voi aiheuttaa ei-toivottuja komplikaatioita, myrkytyksen tai jopa kuolemaan. Neuvottele aina lääkärin kanssa, ennen kuin käytät yrttiteetä tai yrttejä missään muodossa, jos sairastat kroonista tai vakavaa sairautta tai käytät lääkkeitä.

Kuten jo todettiin, muutamat rohdosyrtit ovat vahvoja ja toimivat lääkkeen tavoin. Niitä tulisi aina käyttää varoen ja lääkärin valvonnassa.